پلاستیک ها طیف گسترده ای از انواع مواد پلیمری هستند. که تقریبا ۵۵% پلیمر های صنعتی شامل پلاستیک ها می شود. امروزه استفاده از پلاستیک به دلیل ویژگی های منحصر به فرد بسیار بالاتر رفته است. پلاستیک ها در اثر تجزیه بیولوژیکی و شیمیایی از بین نمی روند، پس به یکی از منابع بزرگ ایجاد زباله تبدیل می شود. همان طور که می دانید استفاده از پلاستیک به زمان های قدیم برمی گردد. ولی در سال ۱۹۳۲ میلادی، صنعت پلاستیک رشد و پیشرفت شگرفی کرد. این محصول از پنج ماده پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی ونیل کلراید، پلی متیل و پلی استایرین تولید می شود.
بازیافت پلاستیک
قبل از این تحول، پلاستیک ها قابل تجزیه نبودند و سالانه زباله های فراوانی وارد طبیعت می شد. اما متخصصان و دوست داران محیط زیست تلاش کردند تا راهی برای بازیافت این زباله ها پیدا کنند. برای بازیافت، پس از جمع آوری انواع مختلف پلاستیک، آن ها را همزمان ذوب می کنند. این ماده ذوب شده قابلیت جداسازی فازها را دارد و ترکیبی مانند آب و روغن به وجود می آید. به طور کلی پلاستیک ها رفتاری مانند پلی پروپیلن و پلی اتیلن دارند و عمل بازیافت را محدود می کنند.
نحوه بازیافت پلاستیک
بازیافت پلاستیک به ۳ صورت مکانیکی، شیمیایی و انرژی صورت می گیرد. این بازیافت همانند بازیافت کاغذ نیست و بهتر است انواع آن را به صورت جداگانه بازیافت کرد. چون بازیافت کلی پلاستیک ها با هم می تواند مشکل ساز باشد. بازیافت اینگونه باید باشد که، پلی اتیلن ها با هم، پروپیلن ها با هم و پلی استایرین ها با هم بازیافت شوند. زیرا هنگام فرآیند بازیافت، مواد پلاستیکی ابتدا خرد و ذوب می شوند و سپس مورد استفاده مجدد قرار می گیرند. بنابراین اگر به صورت ترکیبی مواد پلاستیکی را با هم ذوب کنید، به دلیل متفاوت بودن نقطه ذوب ترکیب ناهمگونی ایجاد می شود.
نکته بعدی که در بازیافت بسیار مهم است نداشتن رنگ مواد پلاستیکی است. زیرا پلیمرهای رنگی، رنگ یکنواختی ندارند و پس از بازیافت رنگ تیره پیدا می کند. در نتیجه کارخانه برای به دست آوردن رنگ ثابت، از مستربچ استفاده می کند. و مواد مذاب حاصل شده را به صورت فیلم درآورده و به کیسه پلاستیک تبدیل می کند. که معمولا به صورت کیسه زباله روانه بازار می شود.
بخش های فرآیند بازیافت
به طور کلی این روند شامل بخش های زیر می باشد:
۱-قراردادن زباله ها و ضایعات روی تسمه نقاله ۲-جدا کردن پلاستیک ها براساس جنس
۳-جدا کردن بر اساس رنگ ۴-جدا کردن مواد دیگر مانند: فلزات، شیشه ها و…
۵-پیش شستشو ۶-خورد کردن و آسیاب نمودن پلاستیک
۷-شستشو با آب سرد ۸-جداسازی در آب سرد براساس دانسیته
۹-شستشوی سایشی (از بین بردن اثر چسب یا ذرات سخت) ۱۰-شستشو با آب گرم
۱۱-آبگیری و خشک کردن ۱۲-جدا کردن لیبل
۱۳-کندر برای نایلون ها و مواد پلاستیکی سبک
بدون دیدگاه