بازیافت ظروف یکبار مصرف

امروزه با توجه به سبک زندگی ها استفاده از ظروف یکبار مصرف افزایش پیدا کرده است و لزوم بازیافت ظروف یکبار مصرف بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد. زیرا بسیاری از این ظروف یکبار مصرف تجزیه نمی‌شوند و یا فرآیند تجزیه آنها بسیار طولانی می‌باشد. استفاده و تولید ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت باعث از بین رفتن نگرانی محیط زیست می‌شود، چون این ظروف یکبار مصرف از پلیمرهای زیست تخریب پذیر ساخته شده‌اند بدین معنی که قابلیت بازیافت دارند و به طبیعت و محیط زیست آسیب وارد نخواهد کرد.

پلیمرهای زیست تخریب پذیر

پلیمرهای زیست تخریب پذیر به دو دسته طبیعی و مصنوعی (سنتزی) تقسیم‌بندی می‌شوند، منشا این پلیمرها گیاهی و یا حیوانی می‌باشد مثلا برای ساخت این پلیمرهای قابل بازیافت از انواع نشاسته‌ها مانند گندم، برنج، ذرت، سیب‌زمینی و مانند اینها استفاده می‌شود.

این ظروف زیست تخریب پذیر در مواجهه با میکروارگانیسم های خاک، رطوبت، دما و فشار خاک برای پوسیده شدن به ۶ ماه زمان نیاز دارند، در حالی که ظروف یکبار مصرف پلاستیکی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان برای تجزیه شدن نیاز دارند.

تولید ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت

ظروف یکبار مصرفی که از جنس پلاستیک هستند، با بازیافت، دوباره قابل استفاده می شوند بدین معنی که بعد از جمع آوری و انجام فرآیندهایی روی آنها، برای ساخت موارد دیگری از آنها استفاده می شود. با بازیافت ظروف یکبار مصرف دیگر نیازی به تولید انبوه این ظروف نخواهد بود و به محیط زیست نیز آسیب خیلی زیادی وارد نخواهد شد. جنس برخی از این ظروف یکبار مصرف در ادامه گفته شده است:

ظروف یکبار مصرف پت یا پلی اتیلن تری فتالات

از این ظروف یکبار مصرف بیشتر برای ساخت بطری ها استفاده می‌شود و با تفکیک زباله و جداسازی این نوع از ظروف، پس از فرآوری، از آنها در ساخت الیاف، مبلمان، کوله پشتی، فرش، تسمه و غیره استفاده می‌شود و به این ترتیب از تبدیل شدن به زباله و دفن و آسیب به طبیعت این نوع از ظروف یکبار مصرف جلوگیری می‌شود.

ظروف یکبار مصرف پلی پروپیلن یا PP

این ظروف یکبار مصرف، چون نقطه ذوب بالایی دارند در مواردی استفاده می‌شوند که دمای ماده غذایی بالا باشد. این ظروف یکبار مصرف نیز دوباره مورد استفاده قرار می‌گیرند و در ساخت لوازمی مانند جارو، برس، چراغ راهنما، کابل باتری، سطل، سینی، ایستگاه دوچرخه و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ظروف یکبار مصرف پلی استرن یا PS

بازیافت و استفاده مجدد از ظروف یکبار مصرف پلی استایرین به سختی صورت می پذیرد ولی این روند بازیافت رو به رشد است و در بازیافت این مدل از ظروف یکبار مصرف، وسایلی از قبیل کلید برق، خط کش، هواکش، عایق و غیره ساخته می شود.

 

بازیافت ظروف یکبار مصرف

 

بازیافت ظروف یکبار مصرف گیاهی

ظروف یکبار مصرف گیاهی از نشاسته گندم، ذرت، برنج و از این قبیل مواد گیاهی تولید می شوند و در طرح و مدل های متنوعی تولید می شوند. ظروف گیاهی برای سلامت انسان آسیبی ندارند و در صورتی که غذای گرم در آنها قرار گیرد، مواد سمی و خطرناک تولید نمی‌کنند.

ظروف یکبار مصرف گیاهی ماندگاری و دوام زیادی دارند و در صورت نگهداری طولانی مدت آسیبی نمی بینند.

ظروف یکبار مصرف گیاهی چون خود از درون طبیعت هستند، در زمان کوتاه تری نسبت به سایر ظروف یکبار مصرف تجزیه شده و به چرخه طبیعت برمی گردند.

 

بازیافت ظروف یکبار مصرف

 

نشاسته که منشا تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی است به صورت طبیعی یک پلیمر گیاهی ضعیف است که خاصیت آب دوستی دارد و در هنگام خیس شدن شکل آن تغییر می کند، بنابراین برای ساخت ظروف گیاهی، این نشاسته باید به پلیمری قوی تبدیل شود که با اسید‌‌های چوب گیاهی مثل استاریک اسید، اولئیک اسید سبب ایجاد تغییرات در ترکیب اولیه می شود و بعد از این مراحل، ترکیب موجود خاصیت آب گریزی دارد.

ظروف یکبار مصرف گیاهی البته دارای معایبی نیز هستند که از جمله آن نرمی این ظروف نسبت به ظروف پلاستیکی می باشد و همچنین در هنگام ریختن مایعات داغ احتمال دارد کمی بوی نشاسته به مشام برسد.

همچنین برای تشخیص اینکه ظرف یکبار مصرف گیاهی سالم است یا خیر، هنگامی که جلوی نورآفتاب قرار بگیرد اگر به صورت رگه رگه یا هم خطی داخل آن وجود نداشته باشد و یا لکه سایه و تیره در آن دیده نشود، سالم است. و همچنین علاوه بر موارد گفته شده سطح ظرف، باید یکنواخت و صاف باشد.

در این مقاله سعی کردیم به اینکه بازیافت ظروف یکبار مصرف چرا انجام می شود، اشاره کنیم و امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شده باشد و با نشر این مطالب کمکی در جهت بازیافت ظروف یکبار مصرف و فرهنگ سازی این امر خوب داشته باشیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.